
Vrijheidswerken
Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers?
De groeiende portretserie Vrijheidswerken beslaat 70+ portretten van Rotterdammers, gemaakt door negen Rotterdamse fotografen. Elk met een andere blik op het concept vrijheid, en verbonden met elkaar door de stad die we delen. Elk jaar maken 2 fotografen elk 6 nieuwe portretten. In 2025 zijn dit Naomi van de Burgt en Nicky do Rosario. Bekijk alle portretten hier.

Naomi van de Burgt
Naomi over haar fotoserie:
"We maken allemaal dingen mee in ons leven, maar onszelf bevrijden van deze ketenen is niet altijd makkelijk. Maar er zijn vrouwen die dit doen, die staan voor wie ze zijn en wat ze willen. De vrouwen die topics aan de tand voelen, en daardoor deuren openen voor andere vrouwen. De vrouwen die ik heb geportretteerd, zijn allemaal op hun eigen manier bezig met vrijheid creëren en deuren openen, voor zichzelf en anderen. Ik wilde ze laten weten, dat ze niet ongezien blijven. Ze letterlijk in de spotlight zetten."



Nicky Angelina do Rosario
Nicky over haar portretserie:
"De Surinaamse en Kaapverdische vrouwen hebben een onmisbare invloed op de groei, wilskracht, vorming en schoonheid van beide gemeenschappen. De vrouw is de letterlijke bron. Binnen mijn culturen is de vrouw de dragende, maar vaak ook stille, kracht. Met deze serie wil ik deze vrouwen laten weten en voelen dat ik ze zie. Alle offers, lessen, culturele gewoontes, wijsheden en liefde dragen we met ons mee en geven we door. In vrijheid.
Deze portretserie is een indirecte ode aan Suriname en Kaapverdië waar ik mijn roots vind. Het jaar 2025 is een bijzonder jaar, want beide landen werden precies 50 jaar geleden onafhankelijk verklaard."

Baraa Al Alem
Baraa is van Palestijnse komaf en groeide op in Syrië. Hij ontwikkelde al vroeg een liefde voor fotografie en was zeven jaar lang documentair fotograaf voor de Verenigde Naties.
Zijn camera bracht veel risico met zich mee: meerdere keren werd zijn meest waardevolle bezit van hem afgepakt, uit angst voor het verhaal dat zijn lens zou kunnen vertellen. 'Mijn camera werd gezien als wapen, omdat ik daarmee de waarheid kon vastleggen.' Drie jaar geleden verhuisde hij naar Nederland. Hij studeert nu aan de Filmacademie in Amsterdam en woont in Spijkenisse. Zijn camera gaat overal mee naar toe, dit keer zonder de bijkomende angst om ‘m kwijt te raken.



Rosa Quist
Rosa is geboren en getogen in Rotterdam. Ze heeft altijd op Zuid gewoond en woont sinds 10 jaar in Kralingen-Crooswijk. Daar woont ze in een heel klein appartementje, maar wél met een groot balkon. Het balkon ligt weliswaar op het noorden en vangt geen straaltje zon, toch is ze er blij mee. In een stad die steeds dichter bebouwd raakt, voelt ze steeds meer de drang om buiten te zijn, omringd door natuur.
‘Ooit verhuis ik naar een plek met heel veel natuur om me heen en veel minder baksteen. Samen met m’n hondje Pukkie uiteraard.’ Rosa voelt zich 'als witte Nederlander' bevoorrecht om na te kunnen denken over wat vrijheid voor haar betekent. Buiten zijn is voor haar toch wel het ultieme gevoel van vrijheid. Daarom besloot ze Rotterdammers met een bijzondere buitenruimte op de kiek te zetten.

Michelle Urbiztondo
Als fotograaf Michelle Urbiztondo begin april de opdracht krijgt om een portretserie te maken voor de Vrijheidsmaaltijden, voelt ze dat dit een serie wordt die heel dicht bij haar moet liggen. Zo dichtbij dat ze ‘t kan aanraken.
Dit wordt een serie over ‘t altijd streven naar beter. Dit wordt het verhaal over haar moeder en haarzelf: het verhaal van immigranten.


Jari Nuno
Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Jari Nuno tien Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.
Voor de serie ging Jari de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.



Weia Tan
Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Weia Tan tien Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.
Voor de serie ging Weia de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Mark Bolk
Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Mark Bolk tien Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.
Voor de serie ging Mark de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.



Lou Muuse
Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Lou Muuse Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.
Voor de serie ging Lou de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Naomi He-Ji
Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Naomi He-Ji Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.
Voor de serie ging Naomi de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.
