Het verhaal van Luis
"Ik voel me vrij als ik mezelf kan zijn."
-Luis
Ik woon sinds 2018 in Rotterdam. In de afgelopen 6 jaar heb ik in 8 steden, 6 landen en 3 continenten gewoond in de weg om meer over mezelf te leren in de aanwezigheid van otherness en de schoonheid van diversiteit. Ik ben een bekroonde Mexicaanse queer-dichter. Mijn werk draait om geestelijke gezondheid, community building en queerness als een radicaal element van transformatie en bevrijding. Dit doe ik bijvoorbeeld als community builder van CreativeMornings Rotterdam. CreativeMornings is een maandelijkse serie ontbijtlezingen voor de creatieve community die plaatsvindt in meer dan 220 steden over de hele wereld. Daarnaast ben ik oprichter van Unwanted Words, het eerste platform voor opkomende LGTBQ + dichters en spoken word artiesten.
Het afgelopen jaar werd bepaald door de pandemie, de quarantaines, lockdowns en andere beperkingen. Natuurlijk is ieders vrijheid in gevaar gebracht. Maar voor mij was de strijd tegen depressie de grootste strijd waardoor ik me minder vrij voelde. Het is een stille strijd die ongelooflijk slopend is en ik heb mij hierdoor lange tijd gevangen en opgesloten gevoeld. Afgezien van het virus, ervaren we ook een geestelijke gezondheidsepidemie en worstelen miljoenen mensen om vrij te zijn van hun eigen geest. Het is een gesprek dat vaker moet plaatsvinden om elkaar te helpen los te breken en weer in onszelf te stappen.
Vrijheid als concept kan alleen bestaan als er een een tegengestelde kracht is; als er onvrijheid tegenover staat. Denk hierbij aan oppressive systemen (racisme, transfobie of seksisme), gevangenschap of andere manieren van beperking (armoede). Voor mij is vrijheid een shape-shifting force die tijdens ons leven en afhankelijk van onze omstandigheden veranderd. Toen ik een kind was, betekende vrijheid de mogelijkheid om te spelen en te ontdekken en de verantwoordelijkheden van volwassenen te vermijden. Toen ik als tiener in mijn queerness kwam, betekende vrijheid dat ik mijn geaardheid en identiteit kon accepteren en uiten zonder bang te hoeven zijn voor afwijzing, discriminatie of geweld. Toen ik begin twintig was, betekende vrijheid dat ik in staat was om te reizen, te reizen door landen en naar culturen zonder verplichtingen, schulden of andere beperkingen. Nu, tijdens de pandemie en na te hebben geworsteld met ernstige depressies en angsten, betekent vrijheid voor mij het loskomen van mijn mentale gezondheidsbeperkingen. Loskomen van de mentale kooi waar ik inzit en die me ervan weerhoudt emotionele vrijheid te ervaren en aanwezig te zijn in mijn dagelijkse leven. Ik voel me vrij als ik mezelf kan zijn. Als ik vrijuit mijn queerness kan uiten. Het kan uitdrukken met fysieke en mentale gezondheid en me kan verbinden met creativiteit.
Vrijheidsplaylist
Mijn Vrijheidsnummer? Definitely Lucy van Destra. Bij het horen van dit nummer dans ik als ziel van Lucy en kom ik helemaal tot leven!
Fotografie: Naomi He-Ji van Heck
Vrijheidssongs
Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!