
Proef de Vrijheid!
Elk jaar eet je bij de Vrijheidsmaaltijd een andere soep. Dit jaar staat de minestrone centraal, een nuchtere soep die is bedoeld om je eigen twist aan te geven. Daarom sporen we je aan om met ons basisrecept zelf jouw vrije minestrone te maken.
Niet zo'n kookheld en liever een recept van a tot z? No problemo! Het recept bevat tips. Of liever alleen minestrone eten? Schuif dan aan bij een Vrijheidsmaaltijd bij jou in de buurt. Ook is er een minestrone soep van Jet van Nieuwkerk ingeblikt, omwikkelt met een design van kunstenaar Piet Parra. Die kun je begin mei kopen.


Symbool van veerkracht
Minestrone ontstond uit noodzaak: tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Italië zwaar getroffen door voedseltekorten. Minestrone, vaak bereid met restjes en wild geplukte groenten, werd een symbool van veerkracht en overleven onder bezetting. Waar schaarste de baas was, bood deze soep juist ruimte: geen regels, alleen improvisatie en delen wat je hebt. Zo groeide de soep uit tot een symbool van veerkracht en samen eten. Een herinnering dat, zelfs in de zwaarste tijden, een simpele pan soep mensen bij elkaar kan brengen.
We nodigen je uit je eigen vrije minestrone te maken. Gooi erin wat je lekker vindt. Mix en match met wat je al hebt, en deel je minestrone met je vrienden, buren of familie.


Recept | De basis
voor jouw minestrone
Ingrediënten
Voor 6 personen, ongeveer 1,5 liter soep
Basis
• 3 eetlepels olijfolie
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 2 eetlepels tomatenpuree
• 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes) (400 g)
• 1 snufje suiker (optioneel)
• 1,5 liter groentebouillon
• 400 gram blik erwten of bonen (denk aan gele erwten of witte bonen)
Wat je in huis al hebt of in het seizoen is
• Circa 1 kilo diverse groenten.
• Kruiden
• Zout en peper
Tips!
Vind je het lastig om de groenten en kruiden te kiezen? Wij geven je samen met Jet van Nieuwkerk graag tips.
• Verse basilicum als garnering
• 1 prei, in ringen
• 2 wortels, in plakjes
• 2 stengels bleekselderij, in stukjes
• 1 courgette, in blokjes
• 150-200 g spinazie of raapstelen
• 1 theelepel gedroogde oregano
• 1 theelepel gedroogde tijm
• 2 laurierblaadjes

Keukenspullen
-
Soeppan
Bereiding
1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
2. Voeg de knoflook en al je groenten eraan toe - exclusief je eventuele bladgroente. Bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
3. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
4. Voeg het blik tomaten toe, samen met de kruiden en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
5. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
6. Heb je een bladgroente zoals spinazie? Voeg die dan nu toe.
7. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
8. Voeg de bonen of erwten toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
9. Haal eventuele harde kruiden, zoals laurierblaadjes, uit de soep.
10. Serveer de soep en gebruik verse kruiden en olijfolie als garnering.
Heb je nog (oud) brood? Maak er croutons van! Toost dit met een broodrooster of bak het krokant in de koekenpan met wat olie.
