top of page
  • Instagram
  • Facebook

Proef de Vrijheid!

Elk jaar eet je bij de Vrijheidsmaaltijd een andere soep. Dit jaar staat de minestrone centraal, een nuchtere soep die is bedoeld om je eigen twist aan te geven. Daarom sporen we je aan om met ons basisrecept zelf jouw vrije minestrone te maken. 

Niet zo'n kookheld en liever een recept van a tot z? No problemo! Het recept bevat tips. Of liever alleen minestrone eten? Schuif dan aan bij een Vrijheidsmaaltijd bij jou in de buurt. Ook is er een minestrone soep van Jet van Nieuwkerk ingeblikt, omwikkelt met een design van kunstenaar Piet Parra. Die kun je begin mei kopen.

VrijheidsSoep 2025.png
Overdesoep
Artboard 161_2x.png

Symbool van veerkracht

Minestrone ontstond uit noodzaak: tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Italië zwaar getroffen door voedseltekorten. Minestrone, vaak bereid met restjes en wild geplukte groenten, werd een symbool van veerkracht en overleven onder bezetting. Waar schaarste de baas was, bood deze soep juist ruimte: geen regels, alleen improvisatie en delen wat je hebt. Zo groeide de soep uit tot een symbool van veerkracht en samen eten. Een herinnering dat, zelfs in de zwaarste tijden, een simpele pan soep mensen bij elkaar kan brengen.

We nodigen je uit je eigen vrije minestrone te maken. Gooi erin wat je lekker vindt. Mix en match met wat je al hebt, en deel je minestrone met je vrienden, buren of familie.
Jet Nieuwkerk - soep vhm 2025.png
Artboard 159_2x.png

Recept | De basis
voor jouw minestrone

Ingrediënten

Voor 6 personen, ongeveer 1,5 liter soep 

 

Basis 

• 3 eetlepels olijfolie

• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 2 eetlepels tomatenpuree

• 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes) (400 g)

• 1 snufje suiker (optioneel)

• 1,5 liter groentebouillon

• 400 gram blik erwten of bonen (denk aan gele erwten of witte bonen)
 

Wat je in huis al hebt of in het seizoen is
•  Circa 1 kilo diverse groenten. 

• Kruiden

• Zout en peper 

Tips! 
Vind je het lastig om de groenten en kruiden te kiezen? Wij geven je samen met Jet van Nieuwkerk graag tips.

• Verse basilicum als garnering

• 1 prei, in ringen

• 2 wortels, in plakjes

• 2 stengels bleekselderij, in stukjes

• 1 courgette, in blokjes

• 150-200 g spinazie of raapstelen

• 1 theelepel gedroogde oregano

• 1 theelepel gedroogde tijm

• 2 laurierblaadjes

Keukenspullen

  • Soeppan

Bereiding

1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.

2. Voeg de knoflook en al je groenten eraan toe - exclusief je eventuele bladgroente. Bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.

3. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.

4. Voeg het blik tomaten toe, samen met de kruiden en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.

5. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.

6. Heb je een bladgroente zoals spinazie? Voeg die dan nu toe.

7. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.

8. Voeg de bonen of erwten toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.

9. Haal eventuele harde kruiden, zoals laurierblaadjes, uit de soep.

10. Serveer de soep en gebruik verse kruiden en olijfolie als garnering.

Heb je nog (oud) brood? Maak er croutons van! Toost dit met een broodrooster of bak het krokant in de koekenpan met wat olie.

Artboard 160_2x.png

Contact

 

Wil je meer weten over de Vrijheidsmaaltijden? Of heb je een andere vraag?  

Stuur ons een bericht via hallo@rotterdamsevrijheidsmaaltijden.nl

Vrijheidsmaaltijden wordt georganiseerd door stichting Kongsi.

Media partners

 

De Havenloods

OPEN Rotterdam

Fotografie op de website door:

Naomi He-ji van Heck, Rosa Quist, Michelle Urbiztondo, Fleur Berthuis, Aad Hoogendoorn, Mark Bolk, Damon Vervoort, Weia Tan, Jari Uno, Lou Muuse, Maarten Laupman.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor het aanmelden!

Zorg & welzijn partners

 

Aafje
Aktiegroep Oude westen, Oekraieners in de wijk
Bollenpandje - Delfshaven
BouwKeet
Buurtcirkel
De Bron - Innercity Project
De Ontmoeting
De Zonnebloem
Gelukswandeling
Happietaria
House of Hope
Huis van de Toekomst
Huis van de Wijk
Spirit 55+
Humanitas
Ikazia Ziekenhuis
Isaak en de Schittering
Laurens Zorg
Lelie Zorggroep
Middin
Netwerk Nieuw Rotterdam
Pameijer
Pluspunt
Resto van Harte
Sagenn
Stichting Dock
Stichting Mano
Stichting Yess!
Toekomst010
Voedselbank
wmo radar

Support

 

Ben je een organisatie en wil je partner van de Vrijheidsmaaltijden worden? Bekijk de partner-pagina.

Met dank aan (financiële) partners

Comité Nationale Belangen

CultuurConcreet

DeltaPORT Donatiefonds
Gemeente Rotterdam
Grolsch
Lira Fonds
Nationaal Comité 4 en 5 mei

Postcode Loterij Buurtfonds
Stichting Bevordering van Volkskracht
Stichting Elise Mathilde Fonds
Stichting Solidarodam
Trevvel
Van der Mandele Stichting
Veenman+
VSBfonds

Workspot

Cultuur & horeca partners

 

Artstudio Hoogvliet
Bokaal
Bibliotheek Rotterdam
BIT
BUN
Dudok Rotterdam
Grounds
Gele Kanarie
Het Park
Keilecafé
KINO
Operator
Kunsthal
LantarenVenster
OASE
BRUTUS
POING
RDM Kantine
Theater Rotterdam
Jesús Malverde Bar
Theater Zuidplein
Time is the New Space
Weena
Marseille
Alfredo's Tacqueria
Containerbar Noord
De Toko
Bevrijdingsfestival Zuid-Holland
Stichting Het Park
Het Nieuwe Instituut
Donner
Rechtstreex
Roodkapje
R'damse Nieuwe

Rotterdam Centraal

Rotterdam Partners
Giraffe Coffee Bar
Verward
Phuntsok Cho Ling
Stadspodium

Vlaggenparade
Wijkpaleis

Supporters

Volg Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden :

  • Facebook
  • Instagram

Njang Swietie    |   Afiyet Olsun   |   استمتع بطعامك   |   Bon Apetit   |   Bom Proveito   |   Smacznego   |   Enjoy   |   慢慢吃  |  смачного

bottom of page